Debian 11 + Home Assistant Supervised + HACS + security - 2. rész
2021. október 31. írta: flogi

Debian 11 + Home Assistant Supervised + HACS + security - 2. rész

DuckDNS és Let's Encrypt

Az első rész végén megmutattam, hogy ha nem titkosított protokollt használunk, akkor egy egyszerű forgalom lehallgatással megszerezhető a jelszavunk. Mit tudunk tenni ez ellen? Azt, hogy titkosított protokollt használunk, jelen esetben https-t. Ehhez nem kell más, mint egy hitelesített tanusítvány. A Home Assistant bővítményvoltja biztosít megoldást is erre, de sajnos sokan nem foglalkoznk ezzel, pedig a beállítása nem kerül sok időbe. A mostani postban ezzel bővítjük az alap HA telepítésünket.

Először szükségünk van egy DNS bejegyzésre, amihez a DuckDNS ad nekünk ingyenes lehetőséget. Nyissuk meg a www.duckdns.org weboldalt a böngészőnkben. 

01-duckdns.png

A regisztrációhoz használhatjuk a github fiókunkat, amit a HACS telepítéséhez regisztráltunk vagy bármely más lehetőséget, mint a google account.

02-duckdns.png

Bejelentkezést követően az alábbi oldal jelenik meg előttünk, ahol látjuk a fiókunk adatait és lehetőségünk van új bejegyzést hozzáadni. 

03-duckdns.png

Ehhez nincs más dolgunk, mint kitalálni egy megfelelő nevet, majd megnyomni az add domain gombot.

04-duckdns.png

A listában meg is jelent az általunk kitalált domain bejegyzés, azzal az IP címmel, amiről bejelentkeztünk a duckdns oldalra. Még ne zárjuk be az oldalt, mert szükségünk lesz innen a token információra.

05-duckdns.png

Következő lépésként lépjünk be a Home Assistant rendszerünkbe és a Supervisor Bővítménybolt-jában keressük meg a Duck DNS plugint.

06-duckdns.png

Telepítsük fel.

07-duckdns.png

Ha sikeresen települt a plugin, kattintsunk a konfigurációra.

08-duckdns.png

A token és domain információk megtalálhatók a duckdns oldalán, másoljuk a konfigurációs beállítások megfelelő soraiba, majd mentsük a módosításainkat.

27-duckdns-kieg.png

Most már elindíthatjuk a plugint.

10-duckdns.png

A napló menüpont alatt láthatjuk, hogy elindul a plugin, frissíti a bejegyzést és legenerálja a certificatet.

28-duckdns-kieg.png

A sikeres plugin indítást követően a DuckDNS oldalán látjuk, hogy a bejegyzés frissünt.

12-duckdns.png

Update: A cikk írásakor benéztem az accept_terms paramétert, ezért nem jött létre a certificate fájl, így megírtam a Let's encrypt használatát is, ami szükségtelen! Köszönöm az éles szemű fórumtársaknak a facebookon a Home Assistant Hungary csoportban. Így a port forward létrehozásakor elegendő azt a portot beállítani, amit a HomeAssistant eléréséhez használunk.

Ezennel sikeresen elérhetjük a rendszerünket az internet irányából. Most következhet a certificate elkészítése, amihez a Let's encrypt plugint kell telepítsük.

13-letsencrypt-install.png

A sikeres telepítést követően szintén szükséges a plugin konfigurációja. Ehhez szükséges megadni az e-mail címünket és a domain-t, amit regisztráltunk a DuckDNS-ben, majd mentsük a beállításokat.

És most jöjjön az, amiről nem készítettem képernyőképet, mert be kell lépjünk a routerünkbe és kell készítsünk egy port továbbítási szabályt. Mivel minden router menüje más, így keressük meg a port forward menüpontot és az alábbi portokat irányítsuk a Home Assistantot futtató gépünk IP címére:

  • 80
  • 443
  • 8123

 

14-letsencrypt-conf.png

Ha elkészült a port forward, akkor indítsuk el a Let's encrypt plugint, majd a napló fül alatt látjuk, ahogy elkészül a hitelesített certificate a rendszerünkhöz. Ha a port forward hibásan lett megadva, akkor nem fog sikerülni, mert a rendszer visszaellenőrzi a 80-as porton, hogy tényleg a miénk a megadott név és nálunk fut a plugin.

15-letsencrypt-cert.png

A végső beállításhoz szükséges a configuration.yaml fájl módosítása, így ha már minden beállítást a HomeAssistant alól végeztünk el, akkor ezt is itt tegyük meg, ehhez telepítsük a Visual Studio Core plugint a bővítményboltból.

16-vsc-install.png

A sikeres telepítést és indítást követően lehetőségünk van kirakni az oldalsávra, hogy egyszerűen el tudjuk indítani, ha szükségünk van rá. 

17-vsc-start.png

Az első használatkor meg kell adni pár alap beállítást, de a defaultok megfelelőek számunkra.

18-vsc-start.png

Az indítást követően a bal oldali listából ki tudjuk választani a configuration-yaml fájlt, ami egy szerkesztőben nyílik meg. Egészítsük ki a konfigurációt a http beállításokkal. A rendszer a fájl módosításit automatikusan menti. Ha nem szeretnénk, hogy a rendszerünket a 8123-as porton érjük el, hanem valamelyik másik port szimpatikusabb, akkor ebben a szakaszban kell megadnunk az új portot is.

http:
server_port: 8006
base_url: flogi-diyiot.duckdns.org:8006
ssl_certificate: /ssl/fullchain.pem
ssl_key: /ssl/privkey.pem

Ha a default portok megfelelőek csak titkosított protokollt szeretnénk, elegendő a certificate és a kulcs megadása.

19-vsc-start.png

Utolső lépésként ellenőrizzük a konfgiurációs fájlunkat, majd indítsuk újra a Home Assistant szerver modult.

20-ha-restart.png

Az újraindítást követően a rendszerünk már nem lesz elérhető http-n.

21-ha-http-error.png

Viszont https-en igen! Hurrá, most már titkosított protokollt használva érjük el a rendszerünket. A Let's encrypt-es tanúsítványra azért van szükségünk, hogy hiteles legyen a cert. Ezt a böngészők egy zöld lakattal jelzik is.

22-ha-https.png

A részleteket megtekintve látjuk, hogy érvényes a tenúsítvány.

23-ha-https.png

 

24-ha-https.png

Végezetül a hálózati forgalmat lehallgatva már nem látható semmilyen átadott információ, mert a titkosított protokoll elrejti (titkosítja) az információt, így a kulcsok ismerete nélkül nem látjuk a titkosított információt.

25-ha-https-wireshark.png

Ha megnézzük a nyitott portok listáját a rendszerünkben, még mindig több port van nyitva, mint amit szeretnénk elérni az internet felől, így még mindig nem végeztünk a rendszer beállításával, de egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá.

26-ss_lanptu.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://flogi-diyiot.blog.hu/api/trackback/id/tr4516740816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása