ESP8266 + 2db DS18B20 + Tasmota + HomeAssistant
2021. október 19. írta: flogi

ESP8266 + 2db DS18B20 + Tasmota + HomeAssistant

A fűtési idény érkezésére szinte teljesen összeállt a rendszerem HomeAssistantba való integráslása.

  • a szobák hőmérsékletét mérem Xioami Mija LYWSD03MMC hő és páratartalom szenzorokkal, amiknek az adatait egy ESP32 alapú Bluetooth WiFi Gateway segítségével küldöm be a HA-ba
  • a Computherm Q8RF termosztátom jeleit is sikeresen veszem és akár vezérelni is tudom egy ESP8266-ra épülő 868,35MHz adó-vevővel (adó, vevő). Viszont itt nincs visszajelzés, hogy ha kiadom a vezérlést, tényleg kapcsolt -e a kazán

Viszont van még egy dolog a fűtési rendszerben, amit monitorozni lehetne, ami nem más, mint a kazántól elmenő és visszatérő fűtéscsövek hőmérséklete. Szerencsém van, mert ezek a csövek nálam rézből vannak, így van rá esély, hogy kis pontatlansággal, de helyes értékeket fogok mérni. De mire van szükségem ehhez a projecthez?

Ha megvannak a szükséges eszközök, kábelezzük össze őket.

01-wemosd1mini_2db_ds18b20_wire.png

Breadbordon ez így néz ki, nem túl bonyolult a kábelezése.

02-img_20211018_174603.jpg

A legegyszerűbb ennek a hőmérőnek az integrálása HomeAssistant alá szerintem tasmotával oldható meg. Szóval töltsük fel a tasmota sensors firmware-t a wemos modulra. Csatlakoztassuk egy megfelelő USB kábellel az ESP8266 modulunkat a számítógépünkhöz, majd nyissuk meg böngészőben a tasmota.github.io/install/ oldalt és a legördülőben válasszuk ki a "Tasmota Sensors" firmwaret és nyomjunk rá az Install gombra.

03-tamota-install-01.PNG 04-tamota-install-02.PNG

 

A weblap kéri, hogy válasszuk ki az USB eszközt, ahova csatlakoztattuk a Wemost. Ha ez megvan és rákattintottunk a Csatlakozás gombra, elindul a törlés-feltöltés procedúra, aminek a végén sikeresen feltöltésre kerül a firmware.

05-tamota-install-03.png 06-tamota-install-04.PNG

 

Az éterben megjelenik egy új WiFi bázisállomás tasmota_... névvel. Csatlakozzunk hozzá és a 192.168.4.1-es konfigurációs oldalon állítsuk be a tasmotát, hogy a mi WiFi rendszerünkhöz csatlakozzon. Mentést követően már a saját rendszerünkben üdvözölhetjük az új eszközünket. Folytassuk a tasmota konfigurációját a modul beállításával. Első körben állítsuk a modul típusát Generic (18)-ra, és a D2 lábhoz a DS18x20-at a legördülő menüből, majd mentsük a beállításokat.

07-tasmota-config.jpg 08-tasmota-config.jpg

 

Ezt követően állítsuk be az MQTT kapcsolódási paramétereket és el szoktam nevezni az eszközt is, hogy egyértelműen lássam, hogy honnan jönnek az üzenetek, ne csak annyi legyen, hogy tasmota (mert több tasmotásított eszköznél már nem lesz egyértelmű).

09-tasmota-config.jpg 10-tasmota-config.jpg

 

Ha minden beállításunk stimmel, akkor a HomeAssistant entitásai alatt (ha észrevette valamelyik integrációnk) megjelent az új eszközünk. Ha nem, akkor kézzel hozzá kell adni a configuration.yaml fájlhoz. A topicot, amin az üzeneteket küldi, megtaláljuk a tasmota console menüpontja alatt.

11-tasmota-log-ds18b20.PNG

Ha minden szépen működik, nem marad más hátra, mint a dobozolás és a modul megfelelő elhelyezése. A tápellátás megoldható egy telefontöltővel is a Wemos USB csatlakozóján keresztül, én most nem ezt a verziót választottam.

12-dobozolas.jpg

Mint írtam, réz csöveim vannak, így elsőre kicsit barkács módon egy jó kis gyorskötözővel rögzítettem a csőre a hőmérőket, majd a barkácsáruházakban kapható csőszigetelést húztam rájuk, hogy a másik oldaluk ne hűljön annyira.

14-elhelyezes.jpg

Most indulhat a tesztelése, hogy mennyire mér pontosan. Addig is nézegethetjük a grafikonokat, amiket eddig elkészítettünk.

15-ha-futes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://flogi-diyiot.blog.hu/api/trackback/id/tr4616727412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlashZoli 2022.12.21. 21:27:06

Köszönöm a leírást, jó cikk lett!

Egyetlen megjegyzés!
A két szenzor párhuzamos kapcsolása így nem teljesen jó. A felhúzó ellenállások párhuzamosan kapcsolódnak az adapterekben ezáltal a felhúzó ellenállás már csak 2,3kOhm környéke lesz ami kiesik a gyártói specifikációból és feleslegesen terheli a portot. Az egyikből ki kell forrasztani az ellenállást és nincs probléma. Valószínűleg így is működik de ha valaki úgy építi után, hogy a maximálisan egy portra rakható 4 érzékelőt használja, ott már elfüstölhet a port.
süti beállítások módosítása